Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Kowale Pańskie - Wypożyczalnia
(2)
Autor
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Stępowski Robert
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Turystyka
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Informator
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(115)
Socjologia i społeczeństwo
(46)
Edukacja i pedagogika
(44)
Literaturoznawstwo
(30)
Medycyna i zdrowie
(29)
Kulinaria
(2)
Psychologia
(23)
Podróże i turystyka
(21)
Religia i duchowość
(21)
Kultura i sztuka
(17)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(15)
Etnologia i antropologia kulturowa
(13)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(7)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(7)
Informatyka i technologie informacyjne
(6)
Językoznawstwo
(6)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(5)
Hobby i czas wolny
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Rozwój osobisty
(4)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(3)
Biologia
(3)
Geografia i nauki o Ziemi
(3)
Dom i ogród
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Chemia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Kuchnia i gotowanie
(1)
Matematyka
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kowale Pańskie - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kowale Pańskie - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej